Covid-19
Protocol Covid-19
11/11/2020 0:00:00
A CelMiranda no ens cansem de repetir que la seguretat a les escoles i, conseqüentment, als menjadors escolars, és cosa de tothom. Tots els membres de la comunitat educativa, des de les famílies, fins a docents i acabant en nosaltres mateixes, hem de prendre tota mena de cures en tot àmbit i acció del nostre dia a dia per a evitar que la Covid-19 pugui acabar arribant a les aules.
En el marc d'aquestes reivindicacions, creiem que és coherent mostrar al públic i a la comunitat educativa en especial quin protocol hem adoptat com a prevenció per la Covid-19. Aquest protocol ha estat elaborat per l'empresa 2care, especialitzada en riscos laborals i amb la qual fa anys que tenim una estreta relació professional. Per qualsevol dubte, però, us convidem a posar-vos en contacte amb nosaltres per correu electrònic o a adreçar-vos a les responsables de la nostra empresa.
1.Objecte
La redacció d’aquest protocol de seguretat està condicionat a la protecció dels treballadors de CelMiranda i de les persones que interactuen en l’activitat de l’empresa. També està subjecte a les recomanacions del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i a consideracions sectorials més especifiques vinculades en l l’obligació de l’empresa la salut dels seus treballadors i clients.
2. Activitat
CelMiranda és una empresa externa d’ensenyament que presta el servei de menjador escolar, que inclou l’àpat i les activitats posteriors fins a la represa de l’activitat lectiva o la finalització de la jornada escolar.
3. Mesures preventives a adoptar en el menjador i el pati escolar
3.1 Accés del personal al centre educatiu
- S'evitaran, en la mesura del possible, les aglomeracions a l'entrada del centre, escalonant l'entrada o emprant diferents accessos.
- Una vegada dins, es realitza un rentat mans entre 40 i 60 segons de durada, que es repetirà tantes vegades com es consideri necessari al llarg de la jornada laboral.
- Ús obligatori de màscares durant tot el temps de treball per als monitors/as. Els infants han de complir amb les indicacions de la Generalitat de Catalunya recolzades pel centre escolar.
- El personal es posarà l’uniforme, que haurà de ser rentat diàriament.
- Els objectes personals es deixaran en una zona habilitada per a això.
3.2 En acollir als alumnes de menjador
- Els monitors i monitores seran els qui es traslladin a les aules a recollir als alumnes de menjador per a garantir que el desplaçament fins al menjador es realitza de manera segura i sense entrar en contacte amb altres grups estables de convivència, seguint la senyalització existent als centres.
- Escalonar els desplaçaments, o realitzar-los per diferents accessos si és possible, per a evitar aglomeracions.
3.3 Higiene de mans dels alumnes de menjador
- Es limitarà el nombre d'infants en el moment de l'acolliment al nombre de lavabos i personal de supervisió disponibles per a la neteja de mans. Així, amb l'ajuda de la direcció de cada centre, es procurarà disposar dels màxims lavabos possibles per a agilitar el procés.
- Es recomana una rentada de mans entre 40 i 60 segons de durada per a cada alumne de menjador.
- Senyalitzar i delimitar la zona d'espera per a la higiene, perquè els comensals esperin per grups estables amb la separació pertinent.
3.4 Accés al menjador o aules
- Per a accedir al menjador es considera important escalonar els horaris d'entrada de manera que cada grup estable de convivència no coincideixi amb uns altres, així com indicar amb fletxes zones d'entrada i sortida d'aquest.
- Aquells alumnes que mengin en la seva pròpia aula, es desplaçaran fins a la zona d'higiene assignada i tornaran a l'aula.
3.5 Línia autoservei
- Només ha d'haver-hi un grup estable de convivència esperant a ser servits, quan acabi un grup es col·loca el següent.
- Cal mantenir la distància de seguretat a la filera.
- Una persona serà qui els faciliti els utensilis i el menjar, sense que ells toquin res amb les seves pròpies mans.
3.6 Servei en la taula
- S'establirà un seient fix per a cadascun d'ells, sent recomanable que el monitor/a conegui el lloc de cadascun/a, si és necessari tenint la informació anotada.
- Se suggereix deixar lliures tants seients lliures entre alumnes com siguin necessaris per a garantir la distància mínima interpersonal de 1,5m entre alumnes, en cas que no pertanyin a un grup estable de convivència.
- Si es tracta d’alumnes del mateix grup estable de convivència podran estar asseguts en cadires contigües; la seva taula haurà d'estar a una distància mínima de 1,5m de la taula d'un altre grup estable de convivència.
- És recomanable senyalitzar les zones del menjador per a cada grup.
- El menjar es servirà en plats individuals, evitant compartir-lo (no es posaran amanides, ni setrilleres, ni cistelles del pa al centre de la taula).
- L’aigua pot estar en una gerra però es recomana que sigui una persona adulta responsable qui la serveixi o bé un únic infant encarregat durant tot l’àpat.
3.7 Neteja i desinfecció de les aules previ ús
- És necessària la neteja i desinfecció de taules de les aules prèvia al moment del menjar.
- Ventilació el menjador durant el procés.
3.8 Neteja i desinfecció entre torns
- És necessària la neteja i desinfecció de les taules i cadires del menjador entre torns, en cas d'haver-hi més d'un torn de menjar.
- Ventilació el menjador durant el procés.
3.9 Recollida de restes i utensilis
- Convé evitar aglomeracions en el moment de la retirada utensilis i restes de menjar. Per a això, els alumnes que ho realitzin de manera autònoma s'aixecaran només quan el seu responsable li indiqui, i després tornaran al seu lloc per a realitzar la sortida conjuntament i sota la supervisió del seu monitor o monitora.
- S'haurà d'assegurar que no coincideixen alumnes de grups estables de convivència diferents en la zona de retirada.
- Els alumnes que no siguin autònoms en la retirada d'utensilis i restes de menjar, el personal serà qui s'encarregui de fer aquesta tasca, mentre ells romanen asseguts.
- Els infants que per raons del projecte pedagògic realitzin tasques del tipus parar i desparar taula, o d’altres, ho faran exclusivament per al seu grup de convivència.
- Es disposarà de galledes d'escombraries hermètics d'accionament no manual.
4. Mesures preventives a adoptar en temps lliure i activitats per part dels treballadors de CELMIRANDA SLU
4.1 Temps lliure i activitats
- Durant el temps d'oci, es recomana realitzar totes les activitats a l'aire lliure, sent recomanable delimitar zones de pati per grups d'estables de convivència, estant cada grup supervisat per un monitor o monitora responsable.
- En tot moment es prioritzarà la seguretat i salut del grup, per sobre de l'aprenentatge i/o diversió.
4.2 Lliurament dels alumnes a les famílies / professorat
- Per a evitar les aglomeracions en el moment del lliurament dels alumnes a les famílies o al professorat del centre, es recomana que es realitzi de manera escalonada o per diferents accessos si és possible.
- És important la senyalització sòl i/o parets, per a identificar les zones de recollida de cada grup estable de convivència.
5. Organització dels espais
El centre educatiu al que presta serveis l’empresa CelMiranda ha de garantir:
5.1 Menjador escolar
- Cal tenir en compte que el menjador escolar és un espai on poden coincidir diversos grups estables.
- Els integrants d’un mateix grup estable seuran junts en una o més taules respectant la separació entre les taules de grups diferents.
- En cas que en una mateixa taula hi hagi alumnes de més d’un grup caldrà deixar una cadira buida entre ells pergarantir la distància.
- En menjadors molt concorreguts és recomanable valorar la realització de més torns dels habituals per evitar la coincidència d’un gran nombre d’infants en un mateix espai. Entre torn i torn cal fer la neteja, desinfecció i ventilació del menjador.
5.2 Altres espais habilitats
- Per qüestions d’organització de cada centre, i per minimitzar els contactes, tenint en compte el nombre d’alumnes que es queden al menjador, l’alumnat podrà menjar a les aules o als espais que s’hagin habilitat a tal efecte.
- Les aules o els espais habilitats específicament per fer els àpats han de ser utilitzats preferiblement per infants pertanyents a un mateix grup estable. Quan això no sigui possible, cal garantir la separació entre els grups d’alumnes.
- L’espai alternatiu al menjador ha de ser, preferiblement, l’espai de referència ocupat pel grup estable. En aquest cas, cal netejar i ventilar l’aula després de l’àpat.
- Si l’espai utilitzat no és l’aula de referència o és utilitzat per alumnat de més d’un grup estable,cal, a més, desinfectar-lo abans i després de l’àpat.
- Cal garantir les condicions de seguretat alimentària per al trasllat i servei dels aliments tot i que no cal utilitzar elements isotèrmics.
6. Espais per activitats
- Les activitats posteriors als àpats s’han de realitzar, preferiblement, a l’aire lliure, amb ocupació diferenciada d’espais per a cada grup estable. Quan això no sigui possible cal fer ús de la mascareta.
- També es poden utilitzar espais interiors, preferiblement pera infants pertanyents a un mateix grup estable. En aquest cas cal garantir la ventilació després de l’activitat.
- Quan no sigui possible la utilització d’un espai per a infants d’un mateix grup estable, cal garantir la separació entre els alumnes de grups diferents, així com organitzar separadament l’entrada i la sortida dels infants dels diferents grups.
- També cal garantir la neteja, la desinfecció i ventilació dels espais abans i després de la seva utilització.
7. Gestió de casos
Davant d'un alumne que comença a desenvolupar símptomes compatibles amb la COVID-19 al centre educatiu:
- És necessari establir amb el centre una aula per a portar a l'infant que presenta símptomes.
- S'haurà d'informar, en primera instància, a la persona del centre designada per a aquest fi, informar els familiars de l’alumne i seguir les instruccions del centre d'atenció primària.
- L’alumne ha de posar-se màscara quirúrgica, i s'ha de disposar de màscara per al personal de CelMiranda.
Davant d'un treballador de CelMiranda que comença a desenvolupar símptomes compatibles amb la COVID-19 al centre educatiu:
- No es retirarà la mascareta en cap moment i procedirà a avisar al responsable de CelMiranda.
- El treballador es desplaçarà directament al seu domicili i trucarà al seu centre mèdic de referència o al 061 per seguir les instruccions.
- El responsable de CelMiranda es posarà en contacte amb el director de l’escola per seguir el protocol establert amb empreses externes.
8. Formació del personal
El personal de cuina, monitors i monitores de CelMiranda rebran instruccions inicials i formació contínua en matèria prevenció del contagi de la Covid-19.