Nutrició Infantil

Tornada a l'escola, tornada a una bona alimentació

15/01/2021

Gener ja és aquí: ja hem carregat les piles i ara toca tornar als bons hàbits alimentaris. Els infants necessiten el seu període d’adaptació i no podem realitzar canvis bruscos així, d’un dia per un altre.

1 - Res de fer-ho tot de cop!

Aquí és on trobem l’error, comencem amb moltes ganes i ens acabem cansant i no complint els objectius. No ens podem marcar cinc dies d’exercici i cinc dies de menjar saludable sense cap dia lliure. És millor fixar objectius petits i anar-los augmentant poc a poc. Haurem d’anar reduint el consum de processats dels infants progressivament i evitar que ens quedin excedents de les festes i estiguin temptats a menjar-ne cada dia.

2 - Els infants: part de la presa de decisions

Amb les vacances és normal que els horaris i les rutines s’hagin descontrolat, per això, uns dies abans de començar a l’escola i a les activitats extraescolars, s’hauria de fer un calendari juntament amb els petits de casa on planificarem les rutines i també un menú equilibrat on es vegi reduït el consum d’aliments poc saludables. Involucrar als infants en aquest tipus d’activitats reforcen la confiança i l’autoestima i fa que se sentin part de la presa de decisions familiar.

3 - Seguir menjant coses bones, però saludables

A poc a poc anirem reduint la quantitat d’aliments ultra processats que predominen aquests dies de festes i anirem introduint aliments saludables. Els nens que es queden als menjadors escolars ho tenen una mica més fàcil, ja que els menús estan revisats per nutricionistes i contenen tots els nutrients que un infant necessita en aquesta època de creixement. Així doncs només farà falta completar amb uns bons sopars. A les hores de berenar i mig matí es pot optar per la fruita fresca i evitar aliments ensucrats.

4 - Siguem positius!

És normal que no s’adaptin des del minut 1 als canvis, per això s’haurà de ser positiu i no caure en l’error de culpa a l’infant de pogué assolir l’objectiu marcat. Haurem de premiar i valorar l’esforç realitzat en cada objectiu i marcar un altre objectiu que estigui al seu abast. S’aconsegueix més amb una actitud positiva que no amb una actitud negativa.

5 - Belluguem-nos una mica

Aquests dies de festes, els nens estan més sedentaris i no fan tanta activitat física, és per això que uns dies abans de començar l’escola, s’ha de reduir l’ús d’aparells electrònics, com consoles, tauletes electròniques , mòbils i l´ús de xarxes socials i s’ha de començar a dur a terme activitat física moderada, es poden substituir les tardes de jocs electrònics per petits passejos o si el temps no ho permet es poden fer jocs a casa on predomini l’activitat física.